Domů Blog Strana 2

Na co si dát pozor, když kupujete nové střešní nosiče?

3

U každého zboží si přejeme, aby bylo kvalitní, spolehlivé a sloužilo nám bez nutnosti reklamace po mnoho let. Tohle určitě očekáváme i v případě, kdy se vydáme do prodejny s autodoplňky a chceme si koupit střešní nosiče. Možná je znáte pod názvem zahrádka, nebo střešní příčníky. Jak vybírat, abychom byli spokojeni dnes i za pět let?

Jak se budou střešní nosič upevňovat?

První rozdíl, na který je třeba při výběru myslet, spočívá v tom, jak se na střechu střešní nosiče upevňují. U některých je potřeba tzv. hagusy či podélníky, další se nasazují pod lem střechy, další do fixních bodů. Pokud pořídíte ten správný, dobře drží každý z nich. Jestliže vyberete špatně, zbývá jen výměna. Kvalitní prodejce autodoplňků vám ale rád poradí, některé e-shopy mají dokonce filtry na hodící se nosiče dle značek, modelů a ročníků aut.

Pozor na správný materiál

Střešní nosiče se prodávají od cca 1 200 Kč po 10 000 Kč. Díky čemu vzniká tak velký rozdíl? Především díky použitému materiálu. Plastové jsou nejlevnější, ale jejich nosnost je velmi nízká. Postačí vám např. na převoz dvou párů lyží, které bezpečně uvezou.

Pokud chcete převážet střešní box o objemu 450 litrů, určitě se podívejte na pevnější, a tím i bezpečnější střešní nosiče z oceli a hliníku. V drtivé většině případů lze říci, že dražší nosič vám uveze větší zátěž.

Nosiče opatřené proti krádeži

V mnoha případech je součástí střešních nosičů i zabezpečovací systém. Jednoduše jsou nosiče uzamykatelné, a vy k nim dostanete klíč, čímž je budete chránit před zloději. Užívá vás automobil a nosiče víc? V tom případě si zřejmě budete chtít dokoupit další klíče, což je možné.

Už si víc nebudete muset půjčovat kola nebo lyže na horách a ušetříte nemalé peníze. Vydejte se do prodejny autodoplňků a vyberte si ty správné střešní nosiče.

Přivítejte Velikonoce s šálkem kávy

4

Dobrá káva potěší chuťové pohárky bez ohledu na roční období. Co ale právě teď, s přicházejícím jarem, ochutnat takovou, kterou jste ještě nepili? Přečtěte si, jak se kávy rozlišují a kde sehnat ta nejkvalitnější zrna pro ten nejlepší požitek z napití.

Presso, nebo espresso?

Pojďme se podívat na nejznámější způsoby přípravy kávy. Pokud si stále dokola objednáváte espresso, což je jediný správný název 30ml nápoje, který je zároveň základem všech další kávových lahůdek, pravděpodobně máte rádi silnou a aromatickou kávu. Právě takové by totiž espresso mělo být. Ze stejné dávky kávy, za to s polovinou vody, připravíte caffé ristretto – jedná se tedy o nejmenší možné espresso. V žádném případě to ale není piccolo. Tenhle název totiž v kávovém světě vůbec neexistuje. Slabší espresso najdete pod názvem caffé americano nebo caffé lungo – u obou typů zůstává v hrnku jedno klasické espresso, které je dolito větším množstvím vody. U lunga jde o 60 ml, u americana dokonce o 200 ml. Caffé macchiato je espresso s přidanou horkou našlehanou mléčnou pěnou, oproti tomu latte macchiato obsahuje našlehané pěny až 250 ml. Dalším z oblíbených kávových nápojů je bezesporu cappuccino. To se servíruje jako 150 – 180ml nápoj, skládá se z klasického espressa, horkého mléka a našlehané pěny. Dvojnásobnou dávkou espressa vznikne neméně známý flat white. Po světě ale můžete narazit na spousta dalších variant přípravy kávy – v létě je například stále více vyhledávaným nápojem espresso tonic nebo klasická ledová káva.

Jak připravit dobrou kávu?

Že jste dostali chuť vyzkoušet jinou přípravu kávy? V tom případě se zazásobte kvalitními zrny. Právě ty, společně s teplotou vody, totiž hrají prim při přípravě opravdu dobrého nápoje. Taková zrna (a nejen ta) najdete třeba na webu mountain-gorilla.cz. Vaše velikonoční káva tak bude obsahovat ta nejlepší zrna, která si jen dovedete představit. Tato káva totiž pochází ze sopečného pohoří, kde její pěstování neničí ekosystém deštných pralesů a je pěstována šetrně a s láskou. 

Káva, která pomáhá

Zakoupením některých zrn značky Mountain Gorilla Coffee si zaručíte nejen výraznou chuť a příjemné aroma výsledného nápoje, ale také dobrý pocit u srdce – část peněz z prodeje kávy totiž putuje organizaci Gorilla Doctors, která se v samém srdci ugandských deštných pralesů stará o záchranu posledních žijících horských goril.

Tak co, už víte, která kávová zrnka budou vaše? 

Jak co nejlépe využít baterii vašeho elektrokola?

3

Elektrokola se nám rozrostly jako houby po dešti. Jsou velmi oblíbená a má to spoustu důvodů. Nejenže se mohou na delší vzdálenosti vydat i lidé s horší fyzickou kondicí a zdravotními problémy s pohybovým aparátem. Ale šetří i životní prostředí, pokud elektrokolem nahradíte automobil při cestě do práce.

Jedním z největších strašáků majitelů elektrokol je, že baterii elektrokola dojde „šťáva“ v tom nejvíc nejnevhodnějším okamžiku. Sice se domů dostanete, když si zpáteční cestu poctivě odšlapete. Zábavné to však nebude.

Už když si kupujete novéelektrokolo, měli byste přemýšlet nad tím, jaký dojezd bude pro váš styl ježdění optimální. Každé elektrokolo má od výrobce garantovaný dojezd. Toto číslo však platí v případě optimálních podmínek, někde na rovině. S větší zátěží a do kopců se bude snižovat. Proto raději počítejte s menším nájezdem, abyste se stihli včas z výletu vrátit.

Skutečný dojezd bohužel kromě recenzí na internetu zjistíte až v praxi. Vydávejte se zpočátku jen na kratší výlety a sledujte, jak baterie reaguje na různé podmínky.

O baterii elektrokola se musíte starat

Baterie elektrokola je jeho srdíčkem, aby byla v pohodě, musíte se o ni řádně starat. Nenabíjete ji na poslední chvíli, snažte se ji udržovat plnou, kdykoliv jste v dosahu elektřiny. Vyhnete se tak tomu, že při neplánovaném výletu ji budete nabíjet na poslední chvíli. Kontrolky vašeho kola vám nemusí přesně hlásit odpovídající dojezd. Abyste nemuseli sebou na výlet tahat nabíječku, dobíjejte si baterii elektrokola plně nabitou. Asistenční režim jízdy do kopce velmi rychle spotřebovává energii.

Jestliže se přeci jen ocitnete v situaci, kdy vám baterie dochází, na rovinách asistenční systém nepoužívejte, nechte si energii v baterii do kopců. Máte-li dojem, že baterie ve vašem elektrokole vydrží na čím dál kratší cesty, vydejte se do servisu, kde vám baterii odborně zkontrolují. Možná bude nutné koupit baterii do elektrokola novou.

Za lahodným portským vínem nemusíte cestovat do Portugalska

3

Velmi dobré víno se vždycky vryje do paměti a při vzpomínce na něj to dokáže vyloudit i tu správnou chuť. Rázem jako by se probudila velká chuť a touha po sklence. Naštěstí žijeme v moderní době, kdy není problém si kvalitní vína zakoupit ve vinotéce nebo dokonce v kteroukoliv hodinu si je objednat z internetu.

Chutná vína z ciziny

Snad každý již někdy ochutnal víno na své dovolené. Některá sice nezaujala, ale jiná například byla tak lahodná, že jste litovali, že si nemůžete přivézt více lahví. Je několik států, které se mohou pyšnit svými produkty. My se ale tentokrát podíváme na portugalské víno. Jeho historie je skutečně velmi zajímavá a jedno je jisté, kdyby neexistovalo francouzské víno, tak by se, těžko proslavilo portské. Francie vína dovážela do Anglie a zde byla velmi oblíbená, nicméně válka je válka a další různé vzájemné intriky dovedly vše k tomu, že se obchodování zastavilo.

Britští milovníci vína se rozjeli do světa a ejhle skutečně na svém putovním výzkumu našli takové víno, které bylo na patře lahodné a bylo výborné. Ale co naplat. Cesta dlouhá, technologie zpracování nebyla tak vyspělá a víno se dováželo zkažené. Ještě obchodníci zkoušeli různé triky, jak zkažené víno zachránit, ale jak to nemá barvu, chuť a vůni, tak to na trhu moc neuspěje. Vydali se znovu a až v Portugalsku narazili na opata, který jim dal ochutnat červené víno, které mělo nádhernou barvu, skvělou vůni, a nakonec ta chuť se popsat ani nedala. Portské víno tak poprvé vycestovalo za hranice ve větším množství. A ani po stovkách dlouhých let neztratilo na kvalitě. Portské víno se i dnes řadí mezi největší evropská vína.

Historie vrytá do vína

Portské víno je skutečně něco, co nezapomenete, jakmile se jednou s ním setkáte. Je to historie, která vytěžila z války a rovněž není od věci si udělat i návštěvu v této oblasti. Ihned se vám připomene víno, chuť, vůně a vše s ním spojené, sotva si jen přivoníte ke sklence, a to můžete stát na druhém konci světa. Nejkrásnější vinice jsou v údolí řeky Douro, v severní části Portugalska. Stranou nezůstává region Vinho Verde, což v překladu značí zelené víno. Díky tomu je víno tak označené, ale samozřejmě pochutnáte si na bílém, červeném nebo i na růžovém vinném skvostu z této oblasti. Prodej vína je možný po celém světě, a i u nás naleznete mnoho různých variant portského vína.

Jeho sytou barvu si zamilujete: Nechte se nadchnout citrínem

3

Svým zářivě žlutým odstínem vnáší do života radost a optimismus. Připomíná drobné slunce, jehož paprsek se dovedným rukám šperkařů podařilo zachytit a připoutat do náramků, prstenů nebo přívěsků.

Běžně se ve volné přírodě vyskytují bledě žluté citríny. Právě podle charakteristického odstínu poznáte, že se jedná o pravý citrín, nikoli upravený ametyst, který je oranžový. Někdy se tyto minerály vyznačují i kouřovým či lehce nazelenalým zabarvením.

I citríny však mohou dosáhnout intenzivních a sytých barev. Zodpovědné je za to vyšší množství železitých iontů. Mezi lidmi k nejžádanějším proto patří sytě oranžové citríny s červenými odlesky, které se nazývají „madeiry“, popřípadě „palmeiry“, což jsou nerosty typické oranžově jantarovým zbarvením.

Nelze se proto divit, že citrín patří k nejkrásnějším minerálům. V klenotnictví je však zpracováván poměrně vzácně. Obvykle je vybroušen do tvaru fasetového brusu, kabošonu nebo ve formě glyptik. Šperky s citrínem proto představují jedinečný unikát, který na první pohled okouzlí každého ve vašem okolí. Prsteny s citrínem kombinují nejen tyto krásné kameny, ale i jiné.

Další informace se dočtete zde v našem článku o citrínech.

Držte se vědy! Tady je čas, kdy káva účinkuje na naše tělo nejlépe

3

Kdy ráno pijete kávu? Hned, jak otevřete oči? Podle nových studií byste s jejím popíjením měli rozhodně počkat. Zde je vysvětlení, proč.

Pravda 07.07.2021 14:30 žena, káva, kaviareňFoto: Shutterstock
Kdy si dopřejete během dne kávu?
Steven Miller, neurovědec z „University of Health Sciences“ v Marylandu, přišel na optimální čas na ranní kávu. Podle něj bychom s ranní kafíčkem měli počkat do 9:30. Jeho vysvětlení? V době mezi osmou a devátou ráno je hladina kortizolu v naší krvi obzvlášť vysoká. Kortizol je stresový hormon, který podporuje tělo ve fázi probuzení a řídí naši bdělost. Steven Miller proto doporučuje vypít první kávu nejméně 1,5 hodiny po probuzení.

Předpokládá, že člověk vstává kolem osmé hodiny. Ráno je káva pravděpodobně nejúčinnější mezi 9.30 a 11.30, kdy je hladina kortizolu v krvi nízká – takové jsou zjištění zmíněného vědce. Tento čas umožňuje tělu lépe zpracovat stimulující kofein.

javro, PR článek, reklama, nepoužívat
ČTĚTE VÍCE
Pokud má káva pomáhat, třeba ji umět pít
Pokud si totiž dopřejete kávu v době, kdy už přirozený hormon kortizol účinkuje, můžete si vytvořit odolnost vůči kofeinu. Káva snižuje produkci kortizolu a tím snižuje vaši energii. Důsledek – káva nefunguje tak, jak by měla a tělo vyžaduje ještě více kofeinu.

Pokud však vstanete před osmou hodinou ráno, vaše hladina kortizolu stoupne o něco dříve. Pokud vstanete později, zvýšení hladiny kortizolu v krvi se odloží na pozdější dobu.

Podle Millera se hladina kortizolu přirozeně zvyšuje od 12:00 do 13:00 a od 17:30 do 18:30. Odpolední káva je tak podle jeho zjištění nejlepší kolem 14:00 a 15:00.


Využijte slevové kupóny na cbd produkty a dopřejte si kvalitní doplňky stravy.


Co se stane s vaším tělem, když začnete méně solit? Určitě se to vyplatí

4

Sůl dodává jídlům chuť a dovoluje nám vychutnávat si úplně jiné potěšení na jazyku, jako v případě, že chybí. Na druhé straně je třeba se solí zacházet opatrně. Pokud začnete používat slánku méně často, tělo se vám odmění. Důvodů na snížení solení je opravdu více než dost.

MaM 10.07.2021 13:00 sůl, chliebFoto: Shutterstock
Nejvíce soli přijmeme průmyslová zpracovanými jídly, uzeninami, balenou stravou ve fastfoodech.
Jídlo si užijete jinak
Sůl stimuluje chuťové pohárky a čím více solíte, tím více máte pocit, že běžné jídla jsou méně slané. Pokud začnete solit méně, vaše tělo se přizpůsobí a po čase si budete opět užívat mnohem více chutí, než jen slanou.

Snižte riziko cukrovky
Nejvíce soli přijmeme průmyslová zpracovanými jídly, uzeninami, balenou stravou ve fastfoodech a podobně. Ukázalo se, že právě vysoký podíl slaných polotovarů zvyšuje riziko vzniku cukrovky. Pokud tuto stravu přestal vyhledávat, máte vyšší pravděpodobnost zůstat bez diabetu.

Zlepšíte si paměť
Schopnost myslet a vytvářet si vzpomínky souvisí se zdravím mozku. Přičemž vysoký tlak způsobeným nadměrným solením může ovlivnit průtok krve do mozku a snížit jeho funkce. Méně soli tak znamená, více střízlivého úsudku.

hubnutí, kilogramy, dieta
ČTĚTE AJ
Co se stane s vaším tělem, když zhubnete čtyři kila. Opravdu se to vyplatí
Méně bolestí hlavy
Pokud vás často bolí hlava, zkuste méně solit. Jde o levné rychlé a zdravé řešení. Jídla s vysokým obsahem soli totiž mohou skutečně přímo po konzumaci vyvolat bolesti hlavy. Na vině je rozšíření cév, což je vlastně nejčastěji hlavní viník bolestí. Pokud budete méně solit, ani hlava vás nebude tak často bolet.

pevnější kosti
Stravování s vysokým obsahem sodíku může vést k oslabení kostí kvůli ztrátě vápníku. Sůl totiž dokáže odbourávat tento prvek z kostí a stávají se tak křehčími.

Snižte riziko rakoviny žaludku
Za rakovinou žaludku často stojí Helicobacter pylori. Asi už tušíte, že bakterii se výborně daří právě ve slaném prostředí. Čím více si posolíte jídlo, tím lepší podmínky pro život její dáváte. Snižte obsah soli a snížíte riziko, že způsobí problémy.

Jak dokáže pobyt u vody vyléčit ženskou duši i tělo

3

Stres, únava a starosti doma či v práci. S příchodem léta je čas sáhnout po nejlepším léku těchto obtíží. Podle vědců se něžnější polovička lidstva dokáže rychle uzdravit z více problémů právě v tomto ročním období. Proč je to tak?

Martin Harvan 11.07.2021 09:00 příroda, lesFoto: Shutterstock
Podle výzkumu má z přírody nejvíce léčivé účinky právě voda.
Život v klientce není přirozený, chce to ventil
„Přirozeným protijedem proti stresu je pobyt v přírodě,“ vysvětluje léčivé účinky přírody na lidskou psychiku odborník z univerzity v Oregonu Richard Taylor. Podle jeho výzkumu se úroveň stresu snižuje díky tomu až o 60%. Jak tvrdí, lidé se vyvíjely tisíce let a jejich fyziologie není navržena na život mezi čtyřmi stěnami. „Časem jsme si postavili příbytky, ve kterých jsme začali bydlet a skrývat se více dovnitř. I z tohoto důvodu začala u nás růst úroveň stresu, „vysvětluje.

Léčbu „přírodou“ využívají i lékaři
I další studie, které se uskutečnily za ostatní dvě desetiletí potvrdily, že voda, zelené plochy a sluneční světlo poskytují řadu zdravotních benefitů pro lidské tělo i duši. Zvláště prospěšné jsou pro ženy, které jsou náchylné k onemocnění jako jsou deprese, úzkosti a nemoci způsobené stresem. Netřeba se divit, že léčbu světlem či terapii vodou využívají ve své praxi i více odborníci na duševní zdraví.

Srdce ocení výlet k vodě
Nedávný výzkum, který se zaměřil na vliv vody na člověka dospěl k závěru, že pobyt u jezerech, řekách, ale zejména u moře má příznivý účinek na duševní zdraví. V jedné studii se výlety do přírody spojovali i se snižováním srdečního rytmu. Aktuální britský výzkum potvrdil, že intenzita stresu a riziko kardiovaskulárních chorob se snížily až o 40% u lidí s nízkými příjmy, kteří relaxovali u vody ve srovnání s lidmi na stejné sociální úrovni zavřenými v bytech ve městech.

Stav klidné mysli není mýtus
Wallace Nichols, autor knihy Blue Mind vysvětluje, že hledání vody bylo běžnou součástí našich předků. Ukázalo se, že plavání má podle něj na současnou populaci podobný vliv jako meditace. Název jeho knihy koresponduje ze stavem mysli, kteří učenci běžně používají k označení pokojného stavu vyvolaného vodou. Podle Nicholse je duševní rovnováhu třeba hledat zejména při vodních plochách, stojících či tekoucích zdrojích vody. V případě, kdy je horší počasí se máme více kurýrovat ve vlastní koupelně nebo se inspirovat fotografiemi a videi například plovoucích delfínů.

žena, smutek, vdova, truchlení
ČTĚTE AJ
Proč jsou ženy náchylnější k nemoci více než muži?
Pomohou i odvážnější vodní sporty
Skvělým lékem proti stresu, který funguje zejména u ženské populace je nejen pasivně vysedávání u vody, ale i absolvování různých vzrušujících sportů včetně raftingu či jízdě na lyžích. První zmíněnou aktivitu označuje Jennifer Stellar z univerzity v Torontu jako silný impuls pro duševní zdraví žen, které zůstává dlouhodobě zachovány po dlouhou dobu. Výzkum, který řízeny kanadská odbornice dokonce potvrdil, že vojenští veteráni, kteří se vydali na rafting zažili silný úžas z divoké vody, který nakonec u nich navodil vyšší úroveň pohody i během dalších sedmi dnů.

Relax potvrzen vědou
Jennifer Stellar vysvětluje, že příroda uklidňuje lidskou duši zejména díky její monotónnímu působení. Tvary stromů, jejich pohyby, vítr, šum listí či hukot vody se opakují v podobném rytmu a navozují pocit relaxu a meditace. Tyto vzorce jsou takzvané „fraktáty“ a působí jako přírodní antidepresivum. Vědci tuto teorii podpořily i speciálním výzkumem. Lidem, kteří si užívali zmíněné vzorce v přírodě měřili EEG. Takzvané alfa vlny vrcholily v čelní oblasti mozku a beta vlny na temeni hlavy, což znamená, že pobyt v přírodě nejen regeneruje, ale působí i relaxačně na člověka.

Moře nebo jezero? Každá volba má přínosy
Podle výzkumu má z přírody nejvíce léčivé účinky právě voda. Studie nerozlišuje zda jde o mořské nebo sladké zdroje této tekutiny. Přírodní rezervace, jezera, koupaliště či vodní toky v horách jsou ideální při snižování stresu. Výlet k moři přináší kromě pozitivních účinků na lidské zdraví i celou škálu jiných zdravotních výhod, které spočívají ve zlepšení dýchání, uvolnění svalů a léčbě pokožky.

Hrozí z nedostatku vitamínu A přibírání?

3

Pomáhá zkvalitnit pokožku a zlepšuje vidění. Vitamín s prvním pořadovým písmenem v abecedě však dokáže mnohem víc. Vědci se však zamýšlejí nad tím, zda jeho nízké hladiny v lidském těle dokáží zkomplikovat hubnutí.

Martin Harvan 12.07.2021 11:00 Vitamín A, jídlo, zdravá stravaFoto: Shutterstock
Než sáhnete po výživových doplňcích, popřemýšlejte nad tím, které potraviny se pyšní obsahem kvalitních mikroživin.
Na co přišli?
Podle výzkumu zveřejněného v časopise Journal of the American College of Nutrition existuje vztah mezi tím kolik vážíme a tím kolik vitamínů a minerálů přijímáme prostřednictvím stravy nebo výživových doplňků. Nejnovější zjištění potvrzují vliv vitaminu A na přibírání. Pokud ho máme nedostatek, nabíráme rychleji na hmotnosti. Vědci provedli zajímavý výzkum na vzorku více než 18 tisíc Američanů a věnovali se mu až sedm let. Obézní dospělí lidé měli ve srovnání se štíhlejšími vrstevníky o 5 – 12% nižší příjem cenných mikroživin. Ve srovnání s lidmi s nízkou hmotností měli obézní lidé méně vitamínu A, C a minerální látky hořčík. Prokázalo se, že s hubnutím může souviset i příjem vitaminu E, D a minerálu vápník.

Důvodem je výběr stravy
Pátrání po otázce, proč se lidé s vyšší hmotností stávají obětí nedostatku vitamínů skončilo úspěšně. Tito jedinci měli podle vědců problém s konzumací zdravých jídel. Namísto toho více mlsají na sladkostech, slaných a smažených pochoutek. Tyto fakta se týkaly zejména lidí s Body Mass Indexem nad hranicí 30, ale i při morbidní obezitě, která začíná na hodnotě BMI 40. Autoři studie se však zamýšleli i nad jinými příčinami přibírání z chybějícího příjmu mikroživin. Vitamín A podle nich souvisí s regulací tukových buněk a hormonů, které souvisejí s udržováním zdravé tělesné hmotnosti. Podobně i vitamín D hraje důležitou roli při udržování fyzické kondice a štíhlé linie. Hospodaří totiž hormonem zvaným leptin. Jde o látku, která řídí pocit hladu, ale i to, kolik tuku se uloží v lidském těle.

sůl, chléb
ČTĚTE AJ
Co se stane s vaším tělem, když začnete méně solit? Určitě se to vyplatí
Týká se to i vás?
Pokud se zamýšlíte nad tím, zda patříte do skupiny s nízkým příjmem vitamínu A, zbystřete pozornost. Několik analýzy potvrzují, že až 40% dospělých lidí bez ohledu na jejich hmotnost nekonzumuje dostatečné množství základních mikroživin, a to vitamínů A, C, E a D. Stejně mají málo vápníku a hořčíku. Netřeba zapomínat, že léto je výborným obdobím pro příjem všech zmíněných látek.

Netřeba hned utíkat do lékárny, zejména v létě
Než sáhnete po výživových doplňcích, popřemýšlejte nad tím, které potraviny se pyšní obsahem kvalitních mikroživin. Vitamín A získáme konzumací brokolice, papriky, vodního melounu, ale i meruněk. Jednoduše řečeno oranžově a červeně zbarvené ovoce a zelenina obsahují beta-karoten, který se v lidském těle mění na vitamin A. Vitamin C získáváme z různých druhů ovoce a zeleniny. Éčko, známé jako elixír mládí, se nachází v hojném množství v rostlinných olejích, semenech rostlin a ořechách. S vitamínem D si v létě nemusíme dělat starosti. Jde totiž o látku, kterou si tělo dokáže vyrobit samo, a to díky slunečnímu záření.

Revoluce v dietě, která pomůže zhubnout?

3

Méně sacharidů, více bílkovin. A úspěch v podobě štíhlé postavy je zaručen. I takto nás přesvědčují mnozí specialisté na výživu o dietě, která se soustřeďuje na snižování kalorického příjmu. Vědci však přicházejí s novým zjištěním a varují, že ne ze všech proteinů se hubne.

Martin Harvan 14.07.2021 12:00 hubnutí, kilogramy, diétaFoto: Shutterstock
Hubnutí se nedaří?
Každý o ní slyšel
A mnoho lidí ji už i vyzkoušelo. Dieta, která mění postavy k lepšímu má prý v současnosti trhliny. Pracovala se zajímavou myšlenkou, při které se v jídelníčku omezoval příjem sacharidových jídel jako jsou například pečivo, rýže, brambory a naopak se do něj přidávali potraviny s vysokým množstvím bílkovin. Nejvíce se tomuto stylu stravování podobá takzvaná keto dieta. Tým odborníků, kteří se desetiletí zabývá lidskými hormony a metabolismem se nyní snaží přepsat „učebnice“ zdravé výživy.

Vyznat se v dietách je těžké
Lékař z University of Wisconsin-Madison Dr. Dudley Lamming se věnuje endokrinologii, vědě o fungování hormonální soustavy. Kromě toho se specializuje na diabetes a látkovou výměnu. V nejnovějším výzkumu přichází se zprávami, ve kterých přesvědčuje, že hubnutí prospěje menší, ne větší konzumace bílkovin. „Diety s vysokým obsahem tří aminokyselin s rozvětveným řetězcem, BCAA aminokyseliny, jsou spojeny s cukrovkou, obezitou a jinými metabolickými poruchami,“ přesvědčuje na portálu eatthis.com.

Něco o aminokyselinách
BCAA tvoří aminokyseliny s názvem isoleucin, leucin a valin a jsou velmi dobře známé mezi všemi sportovci. Jejich hlavním úkolem je ochrana svalové hmoty při náročném tréninku. Aminokyseliny jsou přitom základní složky bílkovin, které se modernější označují názvem proteiny. Zmíněné tři látky si lidské tělo nedokáže vyrobit, a tak je musíme přijímat ze stravy nebo prostřednictvím výživových doplňků.

Že by pokus století?
Doktor Lamming se ujal na zvláštní experiment. Naštěstí, vyzkoušel ho na laboratorních myších, které během prvních dvou týdnů výkrm typickou „západní“ stravou bohatou na cukry a tuky. Po tom jak přibraly pár gramů a z pohledu jejich „myší“ perspektivy se staly obézní, začal zmíněný lékař s dalším pokusem. Myším omezil ve stravě první BCAA aminokyselinu isoleucin. Lamming vysvětluje, že na jeho kupodivu myši začaly konzumovat více potravy, ale zároveň ztrácely i na hmotnosti.

Vitamín A, jídlo, zdravá strava
ČTĚTE AJ
Hrozí z nedostatku vitamínu A přibírání?
Když se „nakopne“ látková výměna
Důvod hubnutí je podle něj třeba hledat v zrychlení metabolismu, ke kterému došlo právě po tomto pokusu. Pokusná zvířata byla zároveň štíhlejší a vykazovali lepší hladiny cukru v krvi což je zásadní při kontrole diabetu 2. typu. Isoleucin se nachází zejména v mase, ale také ve vajíčkách, sýrech, ořeších a semenech rostlin. Problém je v tom, že při nízkosacharidové dietě se doporučuje konzumovat zmíněné potraviny ve větším množství. Známý endokrinolog však tvrdí, že omezením těchto jídel zhubneme mnohem rychleji.

Ne všechno je třeba omezovat
Podívejme se i na další složky BCAA aminokyselin. Například omezování valinu už nemělo takový efekt jako v případě předchozí sloučeniny. Valin se přitom nachází v potravinách jako jsou hrášek, chřest, houby, batáty či arašídy. Vypouštění leucinu ze stravovacího plánu působilo rozpačitě. Jednoduše řečeno, metabolismus ovlivňoval různé. Vědci se nakonec shodli na tom, že snižování příjmu poslední zmiňované aminokyseliny, která se nachází v mléčných výrobcích, sóji a dalších luštěninách, nemá vliv na hubnutí.

Na co si dát pozor?
Dr. Lamming věří, že lidé na základě tohoto výzkumu přehodnotí své stravovací návyky. Jeho klíčovou radou je, abychom v rámci jakékoliv diety nepřeháněli s konzumací bílkovin. Zejména takových proteinů, které se nacházejí v mase, vajíčkách či sýrech. Netřeba zapomínat, že zmíněné jídla jsou bohaté i na živočišné tuky, které mohou samy o sobě způsobovat nežádoucí změny na hmotnosti.

Nejnovější články