DomůRady a NávodyPřivítejte Velikonoce s šálkem kávy

Přivítejte Velikonoce s šálkem kávy

-

Dobrá káva potěší chuťové pohárky bez ohledu na roční období. Co ale právě teď, s přicházejícím jarem, ochutnat takovou, kterou jste ještě nepili? Přečtěte si, jak se kávy rozlišují a kde sehnat ta nejkvalitnější zrna pro ten nejlepší požitek z napití.

Presso, nebo espresso?

Pojďme se podívat na nejznámější způsoby přípravy kávy. Pokud si stále dokola objednáváte espresso, což je jediný správný název 30ml nápoje, který je zároveň základem všech další kávových lahůdek, pravděpodobně máte rádi silnou a aromatickou kávu. Právě takové by totiž espresso mělo být. Ze stejné dávky kávy, za to s polovinou vody, připravíte caffé ristretto – jedná se tedy o nejmenší možné espresso. V žádném případě to ale není piccolo. Tenhle název totiž v kávovém světě vůbec neexistuje. Slabší espresso najdete pod názvem caffé americano nebo caffé lungo – u obou typů zůstává v hrnku jedno klasické espresso, které je dolito větším množstvím vody. U lunga jde o 60 ml, u americana dokonce o 200 ml. Caffé macchiato je espresso s přidanou horkou našlehanou mléčnou pěnou, oproti tomu latte macchiato obsahuje našlehané pěny až 250 ml. Dalším z oblíbených kávových nápojů je bezesporu cappuccino. To se servíruje jako 150 – 180ml nápoj, skládá se z klasického espressa, horkého mléka a našlehané pěny. Dvojnásobnou dávkou espressa vznikne neméně známý flat white. Po světě ale můžete narazit na spousta dalších variant přípravy kávy – v létě je například stále více vyhledávaným nápojem espresso tonic nebo klasická ledová káva.

Jak připravit dobrou kávu?

Že jste dostali chuť vyzkoušet jinou přípravu kávy? V tom případě se zazásobte kvalitními zrny. Právě ty, společně s teplotou vody, totiž hrají prim při přípravě opravdu dobrého nápoje. Taková zrna (a nejen ta) najdete třeba na webu mountain-gorilla.cz. Vaše velikonoční káva tak bude obsahovat ta nejlepší zrna, která si jen dovedete představit. Tato káva totiž pochází ze sopečného pohoří, kde její pěstování neničí ekosystém deštných pralesů a je pěstována šetrně a s láskou. 

Káva, která pomáhá

Zakoupením některých zrn značky Mountain Gorilla Coffee si zaručíte nejen výraznou chuť a příjemné aroma výsledného nápoje, ale také dobrý pocit u srdce – část peněz z prodeje kávy totiž putuje organizaci Gorilla Doctors, která se v samém srdci ugandských deštných pralesů stará o záchranu posledních žijících horských goril.

Tak co, už víte, která kávová zrnka budou vaše? 

Mohlo by Vás zajímat

PR článek