Domů Blog Strana 3

Hrozí z nedostatku vitamínu A přibírání?

3

Pomáhá zkvalitnit pokožku a zlepšuje vidění. Vitamín s prvním pořadovým písmenem v abecedě však dokáže mnohem víc. Vědci se však zamýšlejí nad tím, zda jeho nízké hladiny v lidském těle dokáží zkomplikovat hubnutí.

Martin Harvan 12.07.2021 11:00 Vitamín A, jídlo, zdravá stravaFoto: Shutterstock
Než sáhnete po výživových doplňcích, popřemýšlejte nad tím, které potraviny se pyšní obsahem kvalitních mikroživin.
Na co přišli?
Podle výzkumu zveřejněného v časopise Journal of the American College of Nutrition existuje vztah mezi tím kolik vážíme a tím kolik vitamínů a minerálů přijímáme prostřednictvím stravy nebo výživových doplňků. Nejnovější zjištění potvrzují vliv vitaminu A na přibírání. Pokud ho máme nedostatek, nabíráme rychleji na hmotnosti. Vědci provedli zajímavý výzkum na vzorku více než 18 tisíc Američanů a věnovali se mu až sedm let. Obézní dospělí lidé měli ve srovnání se štíhlejšími vrstevníky o 5 – 12% nižší příjem cenných mikroživin. Ve srovnání s lidmi s nízkou hmotností měli obézní lidé méně vitamínu A, C a minerální látky hořčík. Prokázalo se, že s hubnutím může souviset i příjem vitaminu E, D a minerálu vápník.

Důvodem je výběr stravy
Pátrání po otázce, proč se lidé s vyšší hmotností stávají obětí nedostatku vitamínů skončilo úspěšně. Tito jedinci měli podle vědců problém s konzumací zdravých jídel. Namísto toho více mlsají na sladkostech, slaných a smažených pochoutek. Tyto fakta se týkaly zejména lidí s Body Mass Indexem nad hranicí 30, ale i při morbidní obezitě, která začíná na hodnotě BMI 40. Autoři studie se však zamýšleli i nad jinými příčinami přibírání z chybějícího příjmu mikroživin. Vitamín A podle nich souvisí s regulací tukových buněk a hormonů, které souvisejí s udržováním zdravé tělesné hmotnosti. Podobně i vitamín D hraje důležitou roli při udržování fyzické kondice a štíhlé linie. Hospodaří totiž hormonem zvaným leptin. Jde o látku, která řídí pocit hladu, ale i to, kolik tuku se uloží v lidském těle.

sůl, chléb
ČTĚTE AJ
Co se stane s vaším tělem, když začnete méně solit? Určitě se to vyplatí
Týká se to i vás?
Pokud se zamýšlíte nad tím, zda patříte do skupiny s nízkým příjmem vitamínu A, zbystřete pozornost. Několik analýzy potvrzují, že až 40% dospělých lidí bez ohledu na jejich hmotnost nekonzumuje dostatečné množství základních mikroživin, a to vitamínů A, C, E a D. Stejně mají málo vápníku a hořčíku. Netřeba zapomínat, že léto je výborným obdobím pro příjem všech zmíněných látek.

Netřeba hned utíkat do lékárny, zejména v létě
Než sáhnete po výživových doplňcích, popřemýšlejte nad tím, které potraviny se pyšní obsahem kvalitních mikroživin. Vitamín A získáme konzumací brokolice, papriky, vodního melounu, ale i meruněk. Jednoduše řečeno oranžově a červeně zbarvené ovoce a zelenina obsahují beta-karoten, který se v lidském těle mění na vitamin A. Vitamin C získáváme z různých druhů ovoce a zeleniny. Éčko, známé jako elixír mládí, se nachází v hojném množství v rostlinných olejích, semenech rostlin a ořechách. S vitamínem D si v létě nemusíme dělat starosti. Jde totiž o látku, kterou si tělo dokáže vyrobit samo, a to díky slunečnímu záření.

Revoluce v dietě, která pomůže zhubnout?

3

Méně sacharidů, více bílkovin. A úspěch v podobě štíhlé postavy je zaručen. I takto nás přesvědčují mnozí specialisté na výživu o dietě, která se soustřeďuje na snižování kalorického příjmu. Vědci však přicházejí s novým zjištěním a varují, že ne ze všech proteinů se hubne.

Martin Harvan 14.07.2021 12:00 hubnutí, kilogramy, diétaFoto: Shutterstock
Hubnutí se nedaří?
Každý o ní slyšel
A mnoho lidí ji už i vyzkoušelo. Dieta, která mění postavy k lepšímu má prý v současnosti trhliny. Pracovala se zajímavou myšlenkou, při které se v jídelníčku omezoval příjem sacharidových jídel jako jsou například pečivo, rýže, brambory a naopak se do něj přidávali potraviny s vysokým množstvím bílkovin. Nejvíce se tomuto stylu stravování podobá takzvaná keto dieta. Tým odborníků, kteří se desetiletí zabývá lidskými hormony a metabolismem se nyní snaží přepsat „učebnice“ zdravé výživy.

Vyznat se v dietách je těžké
Lékař z University of Wisconsin-Madison Dr. Dudley Lamming se věnuje endokrinologii, vědě o fungování hormonální soustavy. Kromě toho se specializuje na diabetes a látkovou výměnu. V nejnovějším výzkumu přichází se zprávami, ve kterých přesvědčuje, že hubnutí prospěje menší, ne větší konzumace bílkovin. „Diety s vysokým obsahem tří aminokyselin s rozvětveným řetězcem, BCAA aminokyseliny, jsou spojeny s cukrovkou, obezitou a jinými metabolickými poruchami,“ přesvědčuje na portálu eatthis.com.

Něco o aminokyselinách
BCAA tvoří aminokyseliny s názvem isoleucin, leucin a valin a jsou velmi dobře známé mezi všemi sportovci. Jejich hlavním úkolem je ochrana svalové hmoty při náročném tréninku. Aminokyseliny jsou přitom základní složky bílkovin, které se modernější označují názvem proteiny. Zmíněné tři látky si lidské tělo nedokáže vyrobit, a tak je musíme přijímat ze stravy nebo prostřednictvím výživových doplňků.

Že by pokus století?
Doktor Lamming se ujal na zvláštní experiment. Naštěstí, vyzkoušel ho na laboratorních myších, které během prvních dvou týdnů výkrm typickou „západní“ stravou bohatou na cukry a tuky. Po tom jak přibraly pár gramů a z pohledu jejich „myší“ perspektivy se staly obézní, začal zmíněný lékař s dalším pokusem. Myším omezil ve stravě první BCAA aminokyselinu isoleucin. Lamming vysvětluje, že na jeho kupodivu myši začaly konzumovat více potravy, ale zároveň ztrácely i na hmotnosti.

Vitamín A, jídlo, zdravá strava
ČTĚTE AJ
Hrozí z nedostatku vitamínu A přibírání?
Když se „nakopne“ látková výměna
Důvod hubnutí je podle něj třeba hledat v zrychlení metabolismu, ke kterému došlo právě po tomto pokusu. Pokusná zvířata byla zároveň štíhlejší a vykazovali lepší hladiny cukru v krvi což je zásadní při kontrole diabetu 2. typu. Isoleucin se nachází zejména v mase, ale také ve vajíčkách, sýrech, ořeších a semenech rostlin. Problém je v tom, že při nízkosacharidové dietě se doporučuje konzumovat zmíněné potraviny ve větším množství. Známý endokrinolog však tvrdí, že omezením těchto jídel zhubneme mnohem rychleji.

Ne všechno je třeba omezovat
Podívejme se i na další složky BCAA aminokyselin. Například omezování valinu už nemělo takový efekt jako v případě předchozí sloučeniny. Valin se přitom nachází v potravinách jako jsou hrášek, chřest, houby, batáty či arašídy. Vypouštění leucinu ze stravovacího plánu působilo rozpačitě. Jednoduše řečeno, metabolismus ovlivňoval různé. Vědci se nakonec shodli na tom, že snižování příjmu poslední zmiňované aminokyseliny, která se nachází v mléčných výrobcích, sóji a dalších luštěninách, nemá vliv na hubnutí.

Na co si dát pozor?
Dr. Lamming věří, že lidé na základě tohoto výzkumu přehodnotí své stravovací návyky. Jeho klíčovou radou je, abychom v rámci jakékoliv diety nepřeháněli s konzumací bílkovin. Zejména takových proteinů, které se nacházejí v mase, vajíčkách či sýrech. Netřeba zapomínat, že zmíněné jídla jsou bohaté i na živočišné tuky, které mohou samy o sobě způsobovat nežádoucí změny na hmotnosti.

Zlepšuje nikotin paměť? Překvapivý výzkum prozrazuje jak

3

Výpadky či ztrátu paměti, které jsou typické pro vyšší věk, touží vědci poslat do minulosti. V nové studii se snaží prokázat pozitivní vliv nikotinu na ty oblasti mozku, díky kterým si upevňujeme vzpomínky. Problém je však v tom, že nikotin se nachází v cigaretách a škodí.

Martin Harvan 04.09.2021 06:00 cigareta, kouření, nikotin, kouř, popolníkFoto: Shutterstock
Touha po cigaretách je v některých případech tak silná, že se kromě fyzické vyvíjí i psychická závislost.
Výzkum říká jasně, nikotin může zlepšovat paměťové funkce. Ne nadarmo se říká, že potahováním z cigarety si kuřáci ulevují od napětí a zlepšuje se jejich schopnost koncentrace. Tento fakt má však i odvrácenou stranu, zmiňovaná látka obsažená v drtivé většině v tabákových výrobcích totiž zvyšuje krevní tlak, zužuje krevní cévy a způsobuje silnou závislost. Touha po cigaretách je v některých případech tak silná, že se kromě fyzické vyvíjí i psychická závislost. Nikotin je ve skutečnosti přírodní látka. Nachází se v tabáku a působí na lidský organismus stimulačně podobně jako kofein z kávy. Při jeho užívání, například kouřením, se do těla dostávají i různé karcinogenní chemikálie.

Prý ochrání před vážnou nemocí
Odborníci na Alzheimerovu chorobu vysvětlují, že zmiňovaná povzbuzující látka ovlivňuje nikotinové receptory v hipokampovej části mozku. V případě, že dojde k zablokování takového receptoru, zabraňuje se stejně ztrátě paměti, která je typická zejména pro Alzheimerovu chorobu. Zvláště starší lidé vědí potvrdit, že s přibývajícími léty se ztrácí jejich schopnost soustředění a učení. Okleštěná je i paměť, zvláště pokud jde o vzpomínky na nedávno prožité události. Běžně se tak stává, že někteří lidé s touto nemocí si nepamatují, kde se aktuálně nacházejí, ale vzpomínají si na přesné detaily z minulosti.

srdce, cholesterol
ČTĚTE VÍCE
Jako mastné jídlo ničí paměť seniorů?
Když nervové buňky umírají
Na vznik Alzheimerovy choroby mají vliv několik faktorů a pravdou je, že má biologický základ. Ovlivňují ji amyloidové povlaky a degenerace nervových buněk. Takzvaný amyloidový beta peptid se běžně nachází v mozku a nezpůsobuje žádné potíže. K problémům dochází ve vyšším věku, které povzbuzují i ​​genetické predispozice a různé environmentální dopady, zejména kvalita ovzduší, vody či půdy. Hromadění amyloidových povlaků je toxické pro nervové buňky. Postupem času je nejen poškozuje, ale i zabíjí.

Pomáhají komunikovat mezi buňkami
V době, kdy se v nervové soustavě objeví povlaky, má většina lidí již vážné problémy s pamětí. Toto poškození je bohužel nezvratné. Cílem aktuálních výzkumů je zejména to, aby vědci věděli zachytit amyloidový beta peptid v raných stádiích, tedy ještě v období před vytvořením povlaků. Nikotinové receptory se nacházejí v buněčné membráně a zajímavé je, že zprostředkovávají komunikaci mezi vnitřním prostředím buňky a vnějším prostředím. Tyto receptory jsou napojeny na několik funkcí nervového systému, a to například na koordinaci pohybů, paměť, pozornost, spánek, bolest a úzkost. Nikotin je agonista (stejně působící činitel) zmíněných receptorů. To znamená, že má na nich podobné účinky jako jiné přirozené hormony v mozku.

strava, hubnutí, obezita, dieta
ČTĚTE VÍCE
Zabrání hubnutí u seniorů demenci?
Pravda či ne?
Odborníkům se podařilo prokázat, že nikotin brání rozvoji Alzheimerovy choroby. Jedním dechem však upozorňují, že účinky kouření nelze podceňovat a rozhodně ho nedoporučují jako prevenci tohoto vážného onemocnění. Nikotin se totiž spojuje is předčasným stárnutím buněk a vznikem více druhů rakoviny. I proto se snaží v současnosti najít molekuly podobné nikotinu, které by pomohly starším lidem zlepšit paměťové funkce. Pátrání po novém zázraku pro mozek seniory je však podle nich už téměř na dosah.

Co pomůže na bolavá kolena?

3

Zánětu kloubů známému také pod odborným názvem osteoartritidy mohou lidé ve vyšším věku šikovně předcházet. Ačkoliv se tato myšlenka zdá na první pohled příliš odvážná, vědci se dušují, že existuje způsob jak jí předejít. Postačí prý málo, úprava stravy.

Martin Harvan 05.09.2021 06:00 koleno, klouby, osteo, ortopédFoto: Shutterstock
Osteoartritida je běžným chronickým onemocněním kloubů.
Osteoartritida je běžným chronickým onemocněním kloubů. Kloub je místo, ve kterém se spojují kosti. Jejich zakončení jsou pokryty ochranným tkání. Nazývá se chrupavka a při zánětlivém onemocnění kloubů se jednoduše řečeno rozpadá. Kosti se tak o sebe přímo dotýkají. Vzniká tak tupá bolest, ztuhlost a výrazně se omezuje i pohyblivost.

Tento druh onemocnění kloubů se vyskytuje zejména u seniorů. Projevuje se zánětem a otokem, bolestí a nestabilitou kloubů. Kromě toho u lidí s Osteoartritida vyčnívá i svalová slabost a různé deformace. Smutnou zprávou je, že záněty kloubů jsou hlavní příčinou zdravotního postižení. Například ve Spojených státech amerických nimi trpí až 30 milionů lidí.

Pozor na uzeniny a sladkosti
Vysoký obsah soli, cukru a uzeniny. Slané a sladké potraviny, ale i masné zpracované výrobky a polotovary dávají staršímu organismu pořádně zabrat. I když dokáží skvěle polechtat chuťové pohárky a přinést úlevu pro hladový žaludek, kolena se tomuto způsobu stravování příliš nepotěší. Vědci v nové studii totiž varují, že osteoartritidy kolena souvisí právě s jídly, které vyvolávají záněty v lidském těle. Zmíněný rafinovaný cukr, kuchyňská sůl ve vyšším množství a polotovary způsobují vážné zdravotní problémy, jejichž výsledkem je horší pohyblivost dolních končetin.

ženy, cvičení, jóga, pilates, strečink
ČTĚTE VÍCE
Tip: Jednoduché cviky na bolavé klouby
Chutné potraviny proti zánětům
Naopak, mezi typické protizánětlivé potraviny patří zelenina, ovoce, luštěniny, ale i rybí maso. Pomáhá také vláknina, která se nachází v ovoci, zelenině a vitamin D z rybinou. Výborným vzorem tohoto druhu stravovacího plánu je středomořská dieta, která obsahuje výše zmíněné potraviny doplněné o olivy, rostlinné oleje a celozrnné potraviny.

Nedávná studie, která zkoumala údaje od téměř pěti tisíců lidí z databáze The osteoarthritis Initiative zjistila, že účastníci výzkumu, kteří se stravovali v „západním“ stylu měli zvýšené riziko vzniku Osteoartritida. Přední americká dietoložka Kim Arreyová tvrdí, že ji výsledky studie vůbec nepřekvapují. Podle ní strava, která je typická pro Američanů má nedostatek živin, zejména vitamínu C, D a má málo minerálů.

Které vitamíny potěší kolena?
Vitamin C chrání před infekčními onemocněními, ale i záněty v těle. Druhou, neméně podstatnou stopovými je vitamin D, který spolu s minerálem vápníkem přispívá ke zpevňování kostí. Vitamín C se nachází zejména v čerstvém ovoci a zelenině. Vitamín D si dokáže lidské tělo vytvořit zejména v létě. Vděčí za to působení slunečních paprsků. „Déčko“ se však nachází i v rybím oleji, játrech, vajíčkách a mléčných výrobcích. Zvýšená konzumace rafinovaného cukru, soli a uzenin zvyšuje produkci zánětlivých látek, které nazýváme cytokiny. K potravinám, které provokují Osteoartritida patří například i bramborové hranolky, sladkosti, červené maso, ale i pizza. Překvapivě do této kategorie patří i margarín. Jde o rostlinný ztužený tuk, který se používá například při pečení koláčů či přípravě zákusků.

Překvapivý výzkum: Mozek seniorů dokáže předběhnout mnohem mladší mozek

3

Stáří není začátkem konce. I těmito slovy se snaží vědci přesvědčit starších lidí v pozoruhodném výzkumu, podle kterého s přibývajícím věkem nedochází k úpadku všech mentálních schopností. Právě naopak.

Martin Harvan 09.09.2021 08:00 duše, paměť, mozek, strom, hlavaFoto: Shutterstock
Šedesátníci mohou mít některé mozkové funkce na kvalitativně jiné úrovni než mladé generace lidí.
Zatímco jedna skupina těchto vlastností se oslabuje, jiné se derou v důchodovém věku na světlo světa. Šedesátníci tak mohou mít některé mozkové funkce na kvalitativně jiné úrovni než mladé generace lidí.

Popírají staré předsudky
Učenci se nechali slyšet, že některé klíčové mozkové funkce se u seniorů zlepšují. Toto tvrzení je tak v rozporu s obecně zavedenými „pravdou“ o tom, že mentální schopnosti starých lidí se plošně snižují. Ačkoliv se na první pohled zdá, že senioři upadají po duševní stránce, opak je pravdou. S přibývajícím věkem se u nich vyvíjí schopnost zaměřovat se na důležité věci a ignorovat takzvané rušivé vlivy. Například, mladší člověk si zřejmě dokáže zapamatovat více faktů, nemusí se však soustředit na jejich podstatu, což starším lidem nedělá problém. Stáří tedy zasahuje zejména paměť, ale schopnost rozhodování a sebekontroly vzkvétá.

cigareta, kouření, nikotin, kouř, popelník
ČTĚTE VÍCE
Zlepšuje nikotin paměť? Překvapivý výzkum prozrazuje jako
Vedoucí zmiňovaného výzkumu João Veríssimo z Lisabonské univerzity v Portugalsku tvrdí, že stárnutí se nespojuje jen s úpadkem mentálního výkonu člověka, ale i se zlepšením některých funkci mozku. „Z toho vyplývá, že se stářím obecně nespojuje mentální pokles, dochází jen k ovlivňování některých funkcí,“ vysvětluje šéf výzkumu.

Na sondáži se zúčastnilo přes 700 lidí ve věku 58 – 98 let. Vědci se u této skupiny lidí zaměřovali na tři oblasti mentálních schopností. První je zvýšená ostražitost, která spouští pozornost při nových informacích a podnětech. Druhou orientace, čili schopnost pohybovat se ve známém i neznámém prostoru a třetí je takzvaná výkonná inhibice. Poslední zmiňovaná schopnost zahrnuje možnost ignorovat všechny rušivé vlivy a zaměřit se na podstatu.

mozek, cviky, alzheimer
ČTĚTE VÍCE
Kdy se třeba bát demence?
Jak používají mozek staří a mladí lidé?
Podle Veríssimiho lidé používají neustále všechny tyto procesy. „Když například řídíte auto, zapíná se ostražitost při blížící se křižovatce. Orientace nastane tehdy, pokud svou pozornost přesunete na neočekávaný pohyb, například na chodce. A výkonná funkce vám pomůže eliminovat nepodstatné vjemy, jako jsou reklamní poutače, „zdůrazňuje. Výzkum ukázal, že ve vyšším věku dochází k postupnému poklesu prvního procesu, tedy ostražitosti. Orientace a výkonnost se naopak zlepšují. Zajímavé je, že tyto dvě schopnosti jsou na tom dobře ještě i po 65. roku života.

Limity přece jen existují
Vědci na základě několika desetiletí zkoumání nervové soustavy dospěli k závěru, že mozek starších lidí se ve stáří reorganizuje a pracuje různými způsoby. Proti úpadku mentálních funkcí podle nich pomáhá procvičování paměti a namáhání mozkových funkcí, například při školeních, učení cizího jazyka, luštění křížovek či hraní vědomostních her. I přesto však třeba podle šéfa vědeckého týmu z portugalské univerzity počítat s tím, že věk nakonec doběhne každého. Po sedmdesátce máme počítat s poklesem kognitivních funkcí a přiměřeně tomu přizpůsobit i svůj život.

V pandemii ani mimo ni. Starší lidé nezůstanou bez pomoci

3

Návštěvami přímo v domácnostech se rozhodlo Centrum rodiny v Dúbravke pomoci bratislavským seniorům. Hlavním cílem tohoto ušlechtilého projektu je zejména zapojení seniorů do společenského života, aby se vyhnuli sociální izolaci a samotě.

Martin Harvan 12.09.2021 06:00 senior, důchodce, pomoc, opatrovanieFoto: Shutterstock
Bez pomoci zůstávají senioři sami, opuštěni, chybí jim sociální kontakt a postupně se to může odrážet i na jejich zdraví.
Projekt Menora se zaměřuje prioritně na návštěvy starých lidí, kterým nabízí společnost, ale i různé formy pomoci. „Prvotní nápad vznikl při rozhovoru u kávy. Centrum rodiny v Dúbravke poskytovalo různé možnosti pro maminky s dětmi a rodiny a spolu s kamarádkou Beátkou Michniakovou jsme hledali nějakou aktivitu i pro seniory. Vznikla myšlenka navštěvovat osamělých lidí přímo doma. Z malého nápadu postupně vznikla služba návštěv seniorům, „říká o projektu pro Pravdu sociální pracovnice Mgr. Eva Tinova z Centra rodiny Dúbravka.

Zmíněné zařízení spolupracuje v rámci této aktivity se zařízeními seniorů v okolí, přičemž odborné vedení mu poskytuje členka správní rady centra.

ruce, senior, hlídání, láska, pomoc
ČTĚTE VÍCE
Toužíte pomáhat seniorům? Staňte se dobrovolníkem
Ohroženo je zdraví seniorů
Projekt nabízí návštěvy zejména osamělým a opuštěným lidem. „Chceme, aby se zmírnila jejich izolovanost, necítili se sami, měli pocit, že nejsou zbyteční a možná našly i více radosti ze života. Našimi klienty jsou většinou klienti / ky zařízení pro seniory, ale i osamělí lidé v domácnosti, „vysvětluje sociální pracovnice cíle Menor.

Bez pomoci zůstávají senioři sami, opuštěni, chybí jim sociální kontakt a postupně se to může podle Evy Tinova odrážet i na jejich zdraví. „Ze zkušenosti při realizaci této aktivity víme, že bez stimulace ve formě sociálních kontaktů a přátelství, mentální i fyzické zdraví seniory většinou upadá. O to víc jsme toho svědky nyní v čase pandemie. „

Vybaví poštu, telefonáty i procházky
Návštěvy dobrovolníků se realizují podle možností v rámci platné aktuální pandemické situace, prioritně v exteriéru bytu nebo zařízení. Obsahem návštěv jsou přátelské rozhovory, procházky, společenské hry, asistence při drobných úkonech jako například vyřizování pošty či telefonování. Návštěvy jsou realizovány vyškolenými dobrovolníky a zdarma.

„Naší ambicí není nahradit rodinu, či blízké, měli jsme však klientku, která si s dobrovolnicí vytvořila hlubší vztah. Některé životní příběhy klientů jsou opravdu inspirativní, každý člověk však má ten svůj, který je důležitý a jedinečný, „říká pro Pravdu jedna z koordinátorek Beáta Michniaková. Jak zdůrazňuje, potřeba setkávání se staršími generacemi lidí zesílila zejména v období pandemie koronavirus.

důchodkyně, hlídání, sestřička
ČTĚTE VÍCE
Pečovatelství: nedoceněné povolání
Situace byla těžká již před Korona
Velká část seniorů už v době před přijetím pandemických opatření prožívala samotu, izolaci a omezený kontakt s blízkými, které se s příchodem krize několikrát znásobily. „Pandemie nám znemožnila návštěvy seniory, ale zůstali jsme s nimi v kontaktu přes telefonické rozhovory a pomoc při nákupech a když se uvolnily opatření, tak jsme se s nimi setkávali iv zahradě Centra rodiny. Společné mezigenerační setkání senioři velmi vítají a my se těšíme z každého jejich úsměvu. Aktivnější senioři mají možnost přijít do Centra rodiny jako dobrovolníci například při práci v zahradě, zpracování potravin, doučování, šití a podobně, ale i jako realizátoři vlastních aktivit. Takto jim chceme dát prostor pro realizaci a možnost zúročit své zkušenosti, dovednosti ze života a poslat je dál do komunity, „doplňuje Tinova.

Rádi přivítají i nové tváře
Do práce se seniory se může zapojit každý nad 18 let. Dobrovolník by měl mít trpělivý, neměl by mu chybět laskavý přístup a ochota poskytnout svůj volný čas pro práci se seniory. Senioři se však nemusí bát, protože dobrovolníci procházejí poměrně přísným výběrem.

Zájemci o tento druh aktivity musí vyplnit příslušný formulář, absolvují úvodní rozhovor s koordinátorka a také přibližně 2 – 3 hodinové školení. Během dobrovolné činnosti nabízí centrum dobrovolníkům pravidelnou odbornou supervizi, v jejímž rámci se snaží řešit případné problémy, navzájem se povzbuzují a kromě toho zajišťuje také vzdělávání v oblasti pomoci seniorům a komunikace s nimi.

Pomoc mladé generace lidí těm, kteří jsou o několik desetiletí starší se realizuje prostřednictvím projektu Zpět k sobě navzájem, který podporuje hlavní město SR Bratislava z grantového programu Bratislava pro všechny. Zájemci o dobrovolnictví mohou najít bližší informace na webové stránce centrumrodiny.sk.

Jak pomáhají borůvky seniorům?

3

Nenápadné bobulovité ovoce je v závěru léta na vrcholu sezóny. Pulty obchodů jsou plné tmavě fialové pochoutky, která láká nejen nižší cenou, ale i zdravotními benefity. Věděli jste, že zpevňují kosti starších lidí, chrání před rakovinou a infarktem?

Martin Harvan 15.09.2021 06:00 čučoriedkyFoto: Shutterstock
Nedávný výzkum z Medical School v Anglii přesvědčuje, že senioři se při konzumaci borůvek mohou pochlubit lepší pamětí a zabránit tak předčasným příznakem Alzheimerovy choroby.
Borůvky obsahují vysoké množství flavonoidů. Do této skupiny patří takzvané antokyany, které se také nacházejí v červené zelí, brusinkách, ale i lilkem. Zmíněné přírodní barviva podporují rychlejší regeneraci pokožky a podílejí se také na zotavování poškozených tkání. Poraněná kůže se díky antokyanů rychleji hojí, ale to není všechno.

Tento druh flavonoidů pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém tím, že snižuje množství cholesterolu v krvi. Cholesterol, zejména ten špatný (LDL), ucpává cévy, což může vést k srdečnímu infarktu. Kromě toho jsou užitečné při léčbě vředů žaludku.

borůvky, ostružiny
ČTĚTE VÍCE
Ostružiny a borůvky proti rakovině. Není divu!
Zvládnou únavu a povzbudí imunitu
Drobné bobulovité ovoce se pyšní vysokým obsahem vitamínu C, K a nejvíce se oceňuje obsah minerálních látek a stopových prvků. Vitamín C posiluje imunitní systém, přičemž jeho „sourozenec“ vitamín K pomáhá zlepšovat srážlivost krve. Z minerálních látek dominují borůvkám železo, fosfor, hořčík, vápník, zinek, ale i mangan. Zinek podporuje obranyschopnost organismu.

Železo povzbuzuje tvorbu krevního barviva hemoglobinu. Netřeba zapomínat, že zdravá krvetvorba je důležitá v boji proti únavě. Červené krvinky totiž přenášejí kyslík do všech částí lidského těla. Vápník, hořčík a fosfor udržují pružnost kostí a kloubů.

Skvělé v prevenci rakoviny prsu i žaludku
Nedávný výzkum z Medical School v Anglii přesvědčuje, že senioři se při konzumaci borůvek mohou pochlubit lepší pamětí a zabránit tak předčasným příznakem Alzheimerovy choroby. Chutné ovoce vyniká iv boji proti nejnebezpečnějším onemocněním. Díky vysokému množství antioxidantů se dokáže šikovně poprat s volnými radikály a toxiny. O volných radikálech se mluví jako o látkách, které jsou zodpovědné za vznik a rozvoj nádorových onemocnění. Proti rakovině žaludku bojuje například rozpustná a nerozpustná vláknina, která se v hojném množství nachází právě v borůvkách. Vláknina reguluje trávení a chrání žaludek před nádorovými změnami.

borůvky
ČTĚTE VÍCE
Šest dobrých důvodů, proč jíst borůvky
Tato zjištění podporují i ​​vědci z University of Maine, podle kterých mění k lepšímu rovnováhu střevní mikroflóry. Mají takzvaný probiotický potenciál, což znamená, že podporují růst dobrých bakterií ve střevech. Vědci se dušují, že drobné bobulovité ovoce je účinné i například v boji proti rakovině prsu. Obsahují totiž kyselinu Gallová. Několik studie prokázaly, že potraviny bohaté na tuto kyselinu na rozdíl od ozařování a chemoterapie zabíjejí rakovinné buňky bez poškození těch zdravých.

Díky borůvkám lépe vidíme
Kromě rakoviny je největším strašákem starších lidí i infarkt. Výzkumy prokazují, že jedení borůvek snižuje riziko srdečního infarktu až o 33%. Ochrana zraku je další pozitivní zprávou pro seniory. Pochutnávanie si na borůvkách zlepšuje i zrak. Přesněji řečeno, zpomalují stárnutí očí, které se spojují s přibývajícím věkem. Lahodné fialové ovoce tak chrání seniory před makulární degenerací oka, kataraktou, krátkozrakostí, suchostí oka, ale i před různými očními infekcemi.

Co se zápachem, který se při přípravě ryby šíří celým bytem? 5 tipů, jak ho eliminovat

3

Ryby jsou chutné a zdravé, o tom není pochyb. Jejich příprava není nijak náročná, což však dokáže znepříjemnit jejich pravidelnou konzumaci v domácím prostředí, je zápach.

Pravda 12.04.2021 09:00 ryby, pangasius, naťová cibuľkaFoto: Robert Hüttner, Pravda
Ryby milujete, ale co s tím zápachem?
Ten se při jejich přípravě šíří nejen kuchyní, ale celým bytem. Existují však jednoduché triky, jak si s „aroma“ během přípravy jídla poradit a minimalizovat zápach ryb v bytě.

mléko
Před samotnou přípravou byste rybu měli asi na 5 minut položit do mléka. Nemějte obavy, ryba následně nebude chutnat po mléku. Bílkovinný kasein z mléka se kombinuje s trimethylamin (látka zodpovědná za nepříjemný zápach), čímž se zčásti neutralizuje zápach. Asi po 5 minutách v mléce rybu opatrně opláchněte pod studenou vodou a připravte ji tak, jak jste plánovali.

brambory
Pokud jste rybu uložili před přípravou do plastové nádoby, zápach z nádobky „vyženete“ následovně: Nakrájejte brambory na malé kousky a vložte je do nádoby s trochou soli. Po několika hodinách by měl být zápach pryč. Pak můžete nádobu normálně umýt.

ocet
Pomoci může také trik s octem. Pokud připravujete rybu na pánvi, pak můžete během přípravy natáhnout mezi hrnec a pokličku jemný hadřík namočený v octové vodě, vyždímanou. Ta nepříjemné pachy zčásti pohltí.

citron
Citronová vůně také pomůže odstranit zápach po rybě. Nakrájejte citron na silnější plátky a vložte je do hrnce s vařící vodou, zatímco rybu pečete v pánvi na vedlejší plotně. Pokud připravujete rybu v troubě, můžete po dopečení vložit do trouby citrónovou kůru nebo slupky z pomeranče. Éterické oleje pomohou odstranit zápach.

bobkový list
Starým domácím trikem na eliminaci zápachu ryb je spálení sušeného bobkového listu po přípravě ryb. Položte bobkový list do popelníku či jiné ohnivzdorné nádobky a zapalte ho zápalkou. Hořící list nenechávejte bez dozoru!

Vodu, ve které jste vařili vajíčka, nevylévejte! Nabízí se opravdu smysluplné využití

3

Některé tipy se vyplatí vyzkoušet! Přinášíme jeden z nich – týká se péče o rostliny.

Pravda 15.04.2021 09:00 vejce, vejce, voda, hrnec, varenieFoto: Shutterstock
Vodu, ve které jste vařili vajíčka, ještě smysluplně zužitkujete.
O tom, proč není třeba vylévat vodu, v níž se vařily těstoviny, zřejmě víte. Poslouží například na namáčení luštěnin. Pokud je namočíme do takové vody, zkracuje se následně doba jejich vaření a rovněž budou luštěniny snadněji stravitelné. Více tipů, proč vodu po dovaření těstovin nevylévat, si přečtěte níže.

těstoviny, špagety, hrnec, vaření
ČTĚTE VÍCE
Nevylévat! Takto ještě použijete vodu, ve které jste vařili těstoviny
Ale tušili jste, že i voda, ve které se vařily vajíčka, má další využití? Kde ji oceníte? Při zalévání rostlin! Zde je vysvětlení:

Rostliny milují vápník. A toho je právě v této vodě dostatek. Tento minerál pomáhá udržovat pH půdy pod kontrolou, což je pro růst rostlin opravdu důležité. Neutrální půda s hodnotou pH mezi 6,0 a 6,5 ​​nabízí rostlinám ideální prostředí na absorbování všech výživných látek potřebných pro jejich růst. Vápník také přispívá k celkové stabilitě rostliny.

Důležité je proto jen to, abyste takovou vodu před použitím na zalévání nechali vychladnout na pokojovou teplotu.

Kdy poznáte, že vašim rostlinám chybí v půdě vápník? Na listech se objevují žlutohnědé skvrny, které jsou lemovány ostrým hnědým okrajem. Kromě toho je pozastaven růst rostliny a listy zůstávají menší. Dostatek vápníku v půdě také zajistí, že rostliny jsou méně citlivé na choroby a škůdce.

Skvělé! Věděli jste, že při těchto problémech v domácnosti pomůže obyčejná žehlička?

3

Jasné, žehličkou se v první řadě žehlí textil. Ale poslouží i v případě, že … Čtěte!

Pravda 16.04.2021 13:00 žehlení, žehlička, domácí práce, domácnosťFoto: Shutterstock
Odstraníte nalepené štítky z textilu
Občas to dá dost práce, odlepit z nového oblečení bílé nalepené štítky – ať už s cenovkou nebo s jinými informacemi o výrobku. Existuje jednoduchý trik, jak si s nimi poradit právě s použitím žehličky. Položte na nálepku kousek papíru a opatrně po něm přejíždějte i několik sekund žehličkou zahřátou na středním či mírném stupni. Štítek by se měl dát následně snadno oddělit od textilu a odstranit.

vejce, vejce, voda, hrnec, vaření
ČTĚTE VÍCE
Vodu, ve které jste vařili vajíčka, nevylévejte! Nabízí se opravdu smysluplné využití
Vyrovnejte nerovnosti na koberci
Pokud necháme kus nábytku na koberci delší dobu, následně se na něm mohou vytvořit nehezké záhyby. Žehlička je může pomoci alespoň zčásti opět zarovnat. Položte ručník či hrubší hadr na nerovnou oblast na koberci a přejíždějte po něm žehličkou na nejvyšším stupni asi 5 – 10 sekund. Tato místa na koberci budou následně výrazně zarovnanejšie.

špagety, cedník, těstoviny, sítko,
ČTĚTE VÍCE
Ani minutu! Proč byste neměli nechat těstoviny v cedníku či cedníku?
Zaschlé skvrny vosku?
Vosk na textilu rozhodně nepotěší. Pokud ztuhne, dá hodně práce seškrábat ho z oblíbeného obrusu či oděvu. I zde si můžete námahu ušetřit, pokud použijete žehličku. Na voskovou skvrnu položte kousek savého papíru nebo kuchyňskou papírovou utěrku a žehličku nastavte na mírný stupeň – přejděte ní opatrně po papíře. Teplo vosk roztaje a vy ho z textilu odstraníte snadněji.

Nejnovější články