DomůZdravíCo se stane s vaším tělem, když začnete méně solit? Určitě se...

Co se stane s vaším tělem, když začnete méně solit? Určitě se to vyplatí

-

Sůl dodává jídlům chuť a dovoluje nám vychutnávat si úplně jiné potěšení na jazyku, jako v případě, že chybí. Na druhé straně je třeba se solí zacházet opatrně. Pokud začnete používat slánku méně často, tělo se vám odmění. Důvodů na snížení solení je opravdu více než dost.

MaM 10.07.2021 13:00 sůl, chliebFoto: Shutterstock
Nejvíce soli přijmeme průmyslová zpracovanými jídly, uzeninami, balenou stravou ve fastfoodech.
Jídlo si užijete jinak
Sůl stimuluje chuťové pohárky a čím více solíte, tím více máte pocit, že běžné jídla jsou méně slané. Pokud začnete solit méně, vaše tělo se přizpůsobí a po čase si budete opět užívat mnohem více chutí, než jen slanou.

Snižte riziko cukrovky
Nejvíce soli přijmeme průmyslová zpracovanými jídly, uzeninami, balenou stravou ve fastfoodech a podobně. Ukázalo se, že právě vysoký podíl slaných polotovarů zvyšuje riziko vzniku cukrovky. Pokud tuto stravu přestal vyhledávat, máte vyšší pravděpodobnost zůstat bez diabetu.

Zlepšíte si paměť
Schopnost myslet a vytvářet si vzpomínky souvisí se zdravím mozku. Přičemž vysoký tlak způsobeným nadměrným solením může ovlivnit průtok krve do mozku a snížit jeho funkce. Méně soli tak znamená, více střízlivého úsudku.

hubnutí, kilogramy, dieta
ČTĚTE AJ
Co se stane s vaším tělem, když zhubnete čtyři kila. Opravdu se to vyplatí
Méně bolestí hlavy
Pokud vás často bolí hlava, zkuste méně solit. Jde o levné rychlé a zdravé řešení. Jídla s vysokým obsahem soli totiž mohou skutečně přímo po konzumaci vyvolat bolesti hlavy. Na vině je rozšíření cév, což je vlastně nejčastěji hlavní viník bolestí. Pokud budete méně solit, ani hlava vás nebude tak často bolet.

pevnější kosti
Stravování s vysokým obsahem sodíku může vést k oslabení kostí kvůli ztrátě vápníku. Sůl totiž dokáže odbourávat tento prvek z kostí a stávají se tak křehčími.

Snižte riziko rakoviny žaludku
Za rakovinou žaludku často stojí Helicobacter pylori. Asi už tušíte, že bakterii se výborně daří právě ve slaném prostředí. Čím více si posolíte jídlo, tím lepší podmínky pro život její dáváte. Snižte obsah soli a snížíte riziko, že způsobí problémy.

Mohlo by Vás zajímat

PR článek