DomůVíkendCo pomůže na bolavá kolena?

Co pomůže na bolavá kolena?

-

Zánětu kloubů známému také pod odborným názvem osteoartritidy mohou lidé ve vyšším věku šikovně předcházet. Ačkoliv se tato myšlenka zdá na první pohled příliš odvážná, vědci se dušují, že existuje způsob jak jí předejít. Postačí prý málo, úprava stravy.

Martin Harvan 05.09.2021 06:00 koleno, klouby, osteo, ortopédFoto: Shutterstock
Osteoartritida je běžným chronickým onemocněním kloubů.
Osteoartritida je běžným chronickým onemocněním kloubů. Kloub je místo, ve kterém se spojují kosti. Jejich zakončení jsou pokryty ochranným tkání. Nazývá se chrupavka a při zánětlivém onemocnění kloubů se jednoduše řečeno rozpadá. Kosti se tak o sebe přímo dotýkají. Vzniká tak tupá bolest, ztuhlost a výrazně se omezuje i pohyblivost.

Tento druh onemocnění kloubů se vyskytuje zejména u seniorů. Projevuje se zánětem a otokem, bolestí a nestabilitou kloubů. Kromě toho u lidí s Osteoartritida vyčnívá i svalová slabost a různé deformace. Smutnou zprávou je, že záněty kloubů jsou hlavní příčinou zdravotního postižení. Například ve Spojených státech amerických nimi trpí až 30 milionů lidí.

Pozor na uzeniny a sladkosti
Vysoký obsah soli, cukru a uzeniny. Slané a sladké potraviny, ale i masné zpracované výrobky a polotovary dávají staršímu organismu pořádně zabrat. I když dokáží skvěle polechtat chuťové pohárky a přinést úlevu pro hladový žaludek, kolena se tomuto způsobu stravování příliš nepotěší. Vědci v nové studii totiž varují, že osteoartritidy kolena souvisí právě s jídly, které vyvolávají záněty v lidském těle. Zmíněný rafinovaný cukr, kuchyňská sůl ve vyšším množství a polotovary způsobují vážné zdravotní problémy, jejichž výsledkem je horší pohyblivost dolních končetin.

ženy, cvičení, jóga, pilates, strečink
ČTĚTE VÍCE
Tip: Jednoduché cviky na bolavé klouby
Chutné potraviny proti zánětům
Naopak, mezi typické protizánětlivé potraviny patří zelenina, ovoce, luštěniny, ale i rybí maso. Pomáhá také vláknina, která se nachází v ovoci, zelenině a vitamin D z rybinou. Výborným vzorem tohoto druhu stravovacího plánu je středomořská dieta, která obsahuje výše zmíněné potraviny doplněné o olivy, rostlinné oleje a celozrnné potraviny.

Nedávná studie, která zkoumala údaje od téměř pěti tisíců lidí z databáze The osteoarthritis Initiative zjistila, že účastníci výzkumu, kteří se stravovali v „západním“ stylu měli zvýšené riziko vzniku Osteoartritida. Přední americká dietoložka Kim Arreyová tvrdí, že ji výsledky studie vůbec nepřekvapují. Podle ní strava, která je typická pro Američanů má nedostatek živin, zejména vitamínu C, D a má málo minerálů.

Které vitamíny potěší kolena?
Vitamin C chrání před infekčními onemocněními, ale i záněty v těle. Druhou, neméně podstatnou stopovými je vitamin D, který spolu s minerálem vápníkem přispívá ke zpevňování kostí. Vitamín C se nachází zejména v čerstvém ovoci a zelenině. Vitamín D si dokáže lidské tělo vytvořit zejména v létě. Vděčí za to působení slunečních paprsků. „Déčko“ se však nachází i v rybím oleji, játrech, vajíčkách a mléčných výrobcích. Zvýšená konzumace rafinovaného cukru, soli a uzenin zvyšuje produkci zánětlivých látek, které nazýváme cytokiny. K potravinám, které provokují Osteoartritida patří například i bramborové hranolky, sladkosti, červené maso, ale i pizza. Překvapivě do této kategorie patří i margarín. Jde o rostlinný ztužený tuk, který se používá například při pečení koláčů či přípravě zákusků.

Mohlo by Vás zajímat

PR článek