Nenápadné bobulovité ovoce je v závěru léta na vrcholu sezóny. Pulty obchodů jsou plné tmavě fialové pochoutky, která láká nejen nižší cenou, ale i zdravotními benefity. Věděli jste, že zpevňují kosti starších lidí, chrání před rakovinou a infarktem?
Martin Harvan 15.09.2021 06:00 čučoriedkyFoto: Shutterstock
Nedávný výzkum z Medical School v Anglii přesvědčuje, že senioři se při konzumaci borůvek mohou pochlubit lepší pamětí a zabránit tak předčasným příznakem Alzheimerovy choroby.
Borůvky obsahují vysoké množství flavonoidů. Do této skupiny patří takzvané antokyany, které se také nacházejí v červené zelí, brusinkách, ale i lilkem. Zmíněné přírodní barviva podporují rychlejší regeneraci pokožky a podílejí se také na zotavování poškozených tkání. Poraněná kůže se díky antokyanů rychleji hojí, ale to není všechno.
Tento druh flavonoidů pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém tím, že snižuje množství cholesterolu v krvi. Cholesterol, zejména ten špatný (LDL), ucpává cévy, což může vést k srdečnímu infarktu. Kromě toho jsou užitečné při léčbě vředů žaludku.
borůvky, ostružiny
ČTĚTE VÍCE
Ostružiny a borůvky proti rakovině. Není divu!
Zvládnou únavu a povzbudí imunitu
Drobné bobulovité ovoce se pyšní vysokým obsahem vitamínu C, K a nejvíce se oceňuje obsah minerálních látek a stopových prvků. Vitamín C posiluje imunitní systém, přičemž jeho „sourozenec“ vitamín K pomáhá zlepšovat srážlivost krve. Z minerálních látek dominují borůvkám železo, fosfor, hořčík, vápník, zinek, ale i mangan. Zinek podporuje obranyschopnost organismu.
Železo povzbuzuje tvorbu krevního barviva hemoglobinu. Netřeba zapomínat, že zdravá krvetvorba je důležitá v boji proti únavě. Červené krvinky totiž přenášejí kyslík do všech částí lidského těla. Vápník, hořčík a fosfor udržují pružnost kostí a kloubů.
Skvělé v prevenci rakoviny prsu i žaludku
Nedávný výzkum z Medical School v Anglii přesvědčuje, že senioři se při konzumaci borůvek mohou pochlubit lepší pamětí a zabránit tak předčasným příznakem Alzheimerovy choroby. Chutné ovoce vyniká iv boji proti nejnebezpečnějším onemocněním. Díky vysokému množství antioxidantů se dokáže šikovně poprat s volnými radikály a toxiny. O volných radikálech se mluví jako o látkách, které jsou zodpovědné za vznik a rozvoj nádorových onemocnění. Proti rakovině žaludku bojuje například rozpustná a nerozpustná vláknina, která se v hojném množství nachází právě v borůvkách. Vláknina reguluje trávení a chrání žaludek před nádorovými změnami.
borůvky
ČTĚTE VÍCE
Šest dobrých důvodů, proč jíst borůvky
Tato zjištění podporují i vědci z University of Maine, podle kterých mění k lepšímu rovnováhu střevní mikroflóry. Mají takzvaný probiotický potenciál, což znamená, že podporují růst dobrých bakterií ve střevech. Vědci se dušují, že drobné bobulovité ovoce je účinné i například v boji proti rakovině prsu. Obsahují totiž kyselinu Gallová. Několik studie prokázaly, že potraviny bohaté na tuto kyselinu na rozdíl od ozařování a chemoterapie zabíjejí rakovinné buňky bez poškození těch zdravých.
Díky borůvkám lépe vidíme
Kromě rakoviny je největším strašákem starších lidí i infarkt. Výzkumy prokazují, že jedení borůvek snižuje riziko srdečního infarktu až o 33%. Ochrana zraku je další pozitivní zprávou pro seniory. Pochutnávanie si na borůvkách zlepšuje i zrak. Přesněji řečeno, zpomalují stárnutí očí, které se spojují s přibývajícím věkem. Lahodné fialové ovoce tak chrání seniory před makulární degenerací oka, kataraktou, krátkozrakostí, suchostí oka, ale i před různými očními infekcemi.
https://muzisuper.cz/man-tlacil-pred-sebou-passat-40-vterin-kdo-je-na-vine/
https://supermuzi.cz/cim-udelat-manzelce-radost/
https://bajecnimuzi.cz/jist-a-pritom-hubnout-da-se-to/